Afvalverwerking

Afvalverwerking

21 oktober 2021 0 Door Ivo

Er waren in de ouderwetse volksmond drie soorten afval: vast, vloeibaar en brandbaar. Vast afval was alles dat in de normale prullenbak ging, onbruikbaar of anderszins nutteloos was. Een brandbaar bijproduct is een product van de verbranding van bepaalde afvalproducten en is meestal van weinig economische waarde. Vloeibaar afval is alles dat kan worden gedraineerd of geabsorbeerd door fysieke middelen zoals stoom of water. Een derde type wordt over het algemeen beschouwd als verspilling overig water, chemicaliën uit een fabriek of een andere soort vloeibaar afval. Gelukkig heeft de huidige maatschappij enige tijd geleden beseft hoe belangrijk afval is, hoe groot de impact is op ons milieu en wat er verdient kan worden aan afval. Daarom bestaan er nu benamingen zoals chemisch afval, PMD, plastic, karton en ga zo maar door. Door het scheiden van afval is de verwerking minder slecht voor het milieu en kan hergebruikt of herbestemd worden.

Afvalverwerking

Het proces van afvalbeheer is een belangrijk aspect van afval, omdat het betrekking heeft op het verzamelen, transport, opslag, verwerking, recycling of verwijdering van het afval. Denkt u maar eens aan de nummers onderop uw plastic product. Hier staat bijna altijd een driehoek met een nummer wat aangeeft wat voor soort afval het is, en of het hergebruikt kan worden. En als het hergebruikt kan worden zijn er ook nog verschillende categorieën in de mate van succes en kosten effectiviteit bij dit hergebruikt. Afvalbeheer omvat een breed scala aan activiteiten. Het heeft niet alleen betrekking op afvalverwijdering, maar omvat ook het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe processen voor het minimaliseren van afval. Het omvat ook het monitoring van afval en de verwijdering ervan. Bovendien gaat het om de regulering van de kwaliteit van de verschillende afvalstoffen door verschillende processen en wetgeving. Een belangrijk aspect hier zijn containers en containerverhuur bij (grootschalige) bouwproject. Doordat het afval vanaf de containers al gescheiden wordt, bijvoorbeeld doordat een sloper een grofvuil container huren kan, is de verwerking sneller en beter voor het milieu. De containers zitten aan het begin van het proces en spelen een hele belangrijke rol.

Soorten afval

Inspanningen van gemeentelijke autoriteiten om afval te verminderen, kunnen worden geïmplementeerd door sommige gedragingen te veranderen. Inrichtingen moeten bijvoorbeeld op een sanitaire manier afval beschikken om de risico's van ziekte en infectie te verminderen. Het is ook belangrijk om het publieke bewustzijn te vergroten over het belang van recycling om het genereren van elektronisch afval te minimaliseren en om hiermee verbruikende kosten te verlagen door het verbruik van elektronische items zoals computers te verminderen. Deze inspanningen kunnen worden ondersteund door bedrijven en individuen door hen aan te moedigen deel te nemen aan afvalrecycling. Hierdoor kunnen we hopen een gezondere toekomst te realiseren.