Alles wat je moet weten over mountainbikes

Alles wat je moet weten over mountainbikes

5 oktober 2021 0 Door Ivo

Een mountainbike is een fiets voor echte waaghalzen. Als je houdt van spannende en uitdagende routes op onverharde wegen, door het bos of door het zand, dan is een mountainbike zeker een fiets voor jou. Maar ook om zo op te fietsen of om kunstjes op te doen is het een fijne fiets vanwege de goede vering en de vele versnellingen. Er bestaat dus geen twijfel over dat een mountainbike een goede fiets is waar je veel mee kunt, maar als je zo’n fiets aanschaft moet je ook zorgen dat je hem bijvoorbeeld goed kunt onderhouden. Hier lees je alles wat je moet weten over mountainbikes.

Geschiedenis van de mountainbike

Hoewel mountainbikes razend populair zijn geworden de afgelopen decennia, bestaat de fiets pas sinds de jaren 70. De mountainbike komt oorspronkelijk uit Californië in de Verenigde Staten, maar is ondertussen over de hele wereld gemeengoed geworden. In het begin werden mountainbikes nog niet in fabrieken geproduceerd, maar bouwden stoere mensen hun fiets zelf om tot mountainbike, bijvoorbeeld door bredere banden toe te voegen zodat ze beter konden fietsen op onverharde paden. Hoewel die ‘prototypes’ belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van mountainbikes gaat het er tegenwoordig heel anders aan toe. De productie van mountainbikes is echt maatwerk geworden. Er worden steeds lichtere materialen gebruikt voor het frame en ook de vering wordt steeds beter. Verder wordt er ook heel wat geëxperimenteerd met het aantal versnellingen dat nodig is voor een mountainbike.

Kenmerken van een mountainbike

Op het eerste gezicht ziet een mountainbike er al totaal anders uit dan een gewone fiets. Er zijn een aantal kenmerken die een mountainbike onderscheiden van een normale fiets. Allereerst is het frame van een mountainbike heel anders. Vaak wordt het frame gemaakt van staal of aluminium en die materialen hebben allebei hun voordelen. Staal heeft als voordeel dat het heel stevig is en dat is fijn als je in ruige gebieden fietst. Tegelijkertijd is staal wel heel zwaar en dat is weer een nadeel. Aluminium daarentegen is veel lichter en ook roestvrij, dat is handig als je door de modder of regen fietst. Als laatste heb je tegenwoordig ook een full suspension frame. Dat houdt in dat naast de voorvork het hele frame extra verend is, zodat je altijd aangenaam kan rijden

Hoe onderhoud je je mountainbike

Als je wil dat je mountainbike lang meegaat is goed onderhoud belangrijk. Het scheelt al veel als je je mountainbike na gebruik schoonmaakt, bijvoorbeeld met een sopje. Ook kun je het beste elke maand de ketting en de tandwielen smeren, maar zorg dat je niet teveel olie gebruikt. Als laatste moet je ook regelmatig de bandenspanning controleren.