De lekkerste kaas
Kaas wordt over de hele wereld (en zeker in Nederland, natuurlijk) veel gegeten. Hier gaat het dan het meeste om kaas gemaakt van koemelk. Deze soort is het makkelijkst te vinden in de winkels en wordt over het algemeen meer geapprecieerd. Maar wat dacht je van schapenkaas?
Schapenkaas
Schapenkaas wordt gemaakt van schapenmelk en vooral geproduceerd in het melkseizoen. Dit is ongeveer vanaf maart tot november. De melk van het schaap wordt verwarmd en daarna snel afgekoeld, om zo alle aanwezige bacteriën te doden. Deze gepasteuriseerde schapenmelk wordt gestremd, wat de kaas zo zijn vaste structuur geeft. Er wordt niets aan de kaas toegevoegd voordat het verpakt wordt. Eén en al schapenmelk dus! Schapenkaas hoeft niet gerijpt te worden, al is dit wel mogelijk om te doen. De niet- gerijpte kaas kan de volgende ochtend al meteen gegeten worden. Deze zal zacht en romig zijn. Gerijpte kaas heeft een iets meer karaktervolle smaak, wat zich goed leent aan gebruik in verschillende recepten.
Soorten
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er niet maar één soort schapenkaas. De drie bekendste schapenkazen (waarvan niet iedereen weet dat deze kazen van schapenmelk gemaakt zijn), zijn Franse Roquefort, Italiaanse Pecorino en Spaanse Manchego. In één oogopslag is nu al te zien hoe internationaal schapenkaas eigenlijk gaat. Roquefort is een blauwschimmelkaas. Aan de rauwe melk wordt een schimmel toegevoegd, wat zich zal uitbreiden als de kaas gepasteuriseerd wordt. Na twee tot drie maande rijpen krijgt de kaas zijn iconische blauwe schimmelvlekken.
Pecorino is een stuk zouter. Dit komt omdat de kaas gewassen wordt met zeewater tijdens de bereiding. Onder pecorino vallen nog andere soorten kazen, zoals de pecorino bolato of de pecorino sardo. De verschillen zitten vooral in waar de kazen oorspronkelijk geproduceerd zijn en wanneer op de dag deze traditioneel gezien gegeten worden.
Manchego leent zijn naam aan het schapenras Manchega. Het heeft een licht pikante en zoute smaak. De rijping van deze kaassoort kan tot wel twee jaar duren, waardoor het boordevol smaak zit. Heerlijk bij de tapas of verwerkt in verschillende gerechten.
Voordelen
Schapenkaas zit boordevol vitamines, zoals A, B en C. Vooral vitamine B13 is te vinden, wat goed is voor maag- en darmflora. De gehaltes zijn hoger dan die in koe- of geitenkaas, waardoor het minder erg is als er wat te veel wordt gesnackt op schapenkaas. Daarnaast is schapenkaas een goed alternatief voor mensen met een allergie tot koemelk. Zelfs zij kunnen nog een lekker blokje kaas eten met schapenkaas.
Heb je nu honger gekregen van al deze tekst over kaas? Dan kan er voordelig gedaan worden. Je kan een heel kaaswiel kopen! Dit is niet alleen lekker veel kaas, maar het serveert ook nog eens leuk op een kaasplankje. Tast toe!