De meest populaire soorten muurverf

De meest populaire soorten muurverf

5 november 2023 0 Door Ivo

Of je nu een accentkleur op de muur wilt aanbrengen of de gehele woonkamer onder handen wilt nemen, het soort verf dat je kiest heeft een groot effect op het resultaat. De meeste mensen staan er niet zo bij stil dat er allerlei verschillende soorten muurverf zijn. Zonde, want door een andere verfsoort te kiezen kun je vaak een hele andere uitstraling realiseren. Benieuwd wat de meest populaire soorten muurverf zijn? Lees dan snel verder!

De meest toegepaste muurverf: latex

Iedereen kent natuurlijk latex muurverf. Dit type verf wordt het meest gebruikt op muren en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het is gemakkelijk aan te brengen, zeer betaalbaar en verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren. Je kunt het namelijk op maat laten mengen in precies de juiste tint. Daardoor heb je met latex muurverf veel vrijheid en kun je precies de sfeer neerzetten die je in gedachten  hebt.

Latex muurverf is gemaakt op waterbasis, waardoor het niet sterk ruikt en gemakkelijk schoon te maken is. Let op: niet te hard schrobben en het oppervlak te nat maken, want dan lost de verf op en krijg je lelijke, glimmende plekken.

De extra matte opties: krijtverf en kalkverf

Wil je weer eens wat anders dan de standaard muurverf? Dan kun je kiezen voor krijtverf of kalkverf. Deze twee lijken heel erg op elkaar en hebben een hele matte, ietwat vlekkerige uitstraling. Je kunt ze het beste met een hele brede kwast aanbrengen, want met een roller krijg je er te weinig structuur en variatie in. Door de verf kriskras door elkaar aan te brengen, creëer je een mooi, levendig oppervlak. Vaak is één laag al voldoende, want zowel krijtverf als kalkverf hoeft niet per se volledig dekkend te worden aangebracht.

Het is wel moeilijker om dit type verf aan te brengen dan normale latex muurverf. Ben je bang dat het je zelf niet lukt om het beoogde effect te krijgen? Schakel dan een professional in, zoals deze schilder Apeldoorn. Dit klusje kun je namelijk het beste overlaten aan iemand met ervaring.

Muurverf met glitters of glans

Wil je juist een muur die een echte eye catcher wordt, bijvoorbeeld doordat hij mooi glimt of glittert? Dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten muurverf zijn die gemengd is met bijvoorbeeld glitters. Dit wordt vaak toegepast in kinderkamers, maar ook in moderne, eclectische interieurs kan het een heel tof effect hebben. En ook glimmende muurverf kan heel erg chic zijn, hoewel je dan natuurlijk ook kan kiezen voor lak. Het enige nadeel is dat je daar daarna nooit meer met normale muurverf overheen kunt, dus je moet wel zeker zijn van je keuze.