De persoonlijke lening: Iets voor jou?

De persoonlijke lening: Iets voor jou?

11 november 2022 0 Door Ivo

Wist je dat je auto financieren bij Findio zo geregeld is? Of dat een lening berekenen voor jou misschien wel heel handig is? Begrijp me niet verkeerd, lenen is lenen en komt met alle zelfde risico’s, maar een persoonlijke lening is er eentje waar we eigenlijk niet zo bekend mee zijn; ik in ieder geval niet. Dus, vraag jij je ook af wat een persoonlijke lening precies is, en of deze op jouw situatie van toepassing is? Lees gauw mee. 

Lenen enzo 

Laten we eerst teruggaan naar de basis, voordat we de complexere materie induiken. Een persoonlijke lening werkt in principe hetzelfde als andere soorten leningen waar je wellicht bekend mee bent; van hypotheken tot zakelijke leningen. Het grote verschil bij een persoonlijke lening is het enorme scala aan toepassingen die zo’n lening kan hebben; wist je dat je een lening mag afsluiten voor de aanschaf van een nieuwe auto, bijvoorbeeld, of een motorvoertuig überhaupt? Of voor een reis, of een cursus? Natuurlijk moet je aan de bank of andere geldverstrekker kunnen onderbouwen waarom je dit niet alleen nodig hebt, maar hoe je ervoor gaat zorgen dat het geld (plus rente) straks ook weer bij hen ligt, maar dat is de tweede stap. In eerste instantie is dus de vraag; is er op dit moment een probleem in je leven wat (deels) zou worden opgelost door een lening af te sluiten? En is dat dan een goed idee? 

Twee keer nadenken 

Nog iets om over na te denken bij elk soort lening, en zo ook bij een persoonlijke lening, is het risico. Daar denken banken en eventuele derde partijen ook constant over na, vergis je niet. Jouw rentepercentage wordt deels bepaald door het risico dat jij vormt voor een bank. Zo wordt er gekeken, nog voordat er überhaupt een overeenkomst wordt gesloten, naar je (maand)inkomen en je eventuele (studie)schulden, allemaal met één vraag in het achterhoofd; hoe groot is de kans dat deze persoon dit bedrag, plus rente, kan terugbetalen over een bepaalde tijd? Als die risicoanalyse niet gunstig is en jij de bank niet weet te overtuigen van het nut van dat waarvoor je geld wil lenen, gaat het überhaupt niet door, en dat is ook maar beter zo. Een lening is een risico, ook voor jou.

 

Ga dus bij jezelf ook goed na of dit de oplossing voor jou is. Als het een weloverwogen, goed onderbouwde keuze is, kan het een uitkomst zijn. Succes!