De samenstelling van de verschillende wijnsoorten

De samenstelling van de verschillende wijnsoorten

30 oktober 2021 0 Door Ivo

Er zijn veel verschillende soorten wijn. De een nog exotischer dan de andere, maar allemaal brengen dezelfde sfeer teweeg en dat is dan natuurlijk gezelligheid. Het is altijd een plus als je het een en ander over de verschillende wijnsoorten kent. Op die manier kun je, los van dat je van een wijn kan genieten, kennis dragen van het verhaal dat achter zo een wijn schuilt. Het eerste wat je zeker moet weten is dat de fundering van alle wijnsoorten bij een druivenras gelegd is. In het verlengde hiervan zijn er duizenden druivenrassen waaruit makers van wijn kunnen kiezen. 

 

Andere invloeden 

Los van dat de verschillende druivenrassen een rol spelen bij het bepalen van de smaak van een wijn zijn er ook andere aspecten die een rol spelen. Hierbij kun je denken aan het land waar de druiven afkomstig zijn en met name wat voor soort klimaat er daar voorkomt. Druivenrassen worden onderverdeeld in witte en blauwe druiven. De witte druiven worden witte wijn en de blauwe druiven worden rode wijn. Een paar van de witte druivenrassen zijn onder andere: chardonnay, sauvignon blanc, grüner veltliner, pinot grigio en verdejo. Aan de andere kant heb je enkele typische blauwe druivenrassen: pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, malbec, shiraz.

 

Hoe wordt wijn gemaakt? 

Nadat je kennis van de verschillende soorten wijn die er bestaan, is het goed om te weten hoe wijn precies gemaakt wordt. Het begint allemaal nadat de druiven geoogst zijn. Hierna worden naar de wijnkelder gebracht. Daarna volgt het proces waarbij de druiven ontsteeld worden. Vervolgens wordt er een aanvang gemaakt met het kneuzen van de druiven. De processen die hierna volgen zijn onder andere de alcoholische gisting, most persen, wijn rijpen, malolactische gisting en als laatste het filteren van de wijn. Natuurlijk hebben al deze processen een bepaalde methode en techniek hoe het allemaal aan toe moet gaan. Maar dit is in grote lijnen hoe wijn gemaakt wordt. 

 

Genieten van je wijn

Nu je wat meer kennis en inzicht hebt hoe wijn precies gemaakt wordt, zul je op een ander manier van van je wijn genieten. De reis die de druiven hebben afgelegd zullen meer leven naargelang. Wat wel vast staat is dat wijnmakers alles in het werk stellen om ons te laten genieten van iets unieks. De inspanningen die die door wijnmakers in wijnhuizen gepleegd worden moeten zeker niet onderschat worden. Laten we in ieder geval deze inspanningen onopgemerkt voorbij laten gaan.