Duurzame en eco-friendly sneakers

Duurzame en eco-friendly sneakers

25 september 2021 0 Door Ivo

Het sneaker tabel VEJA is al een tijdje trending en wordt ook zeker goed verkocht. Het portugese label bestaat al een tijdje en trekt zeker de aandacht. De naam VEJA betekent ook in het portugees “kijk” en dat wordt zeker gedaan. Het kijk staat niet alleen om de coole looks van de VEJA heren schoenen of de VEJA dames schoenen. Het staat symbool voor het verder kijken dan alleen naar de sneakers en het design. Het gaat om de manier waarop deze schoenen gemaakt wordt. Dit hele proces is namelijk erg bijzonder en dus zeker de moeite waard om daar eens in te duiken. 

 

De fashion industrie en globalisatie

Nadat de heren Sebastien Kopp en François-Ghislain Morillion een bezoek aan een aantal chinese fabrieken in het jaar 2003 hadden gepleegd vonden ze dat het eindelijk tijd was voor verandering. De werkomstandigheden in het land waar de meeste fashion producten zoals sneakers worden gefabriceerd waren namelijk erg bar, dit zijn ze overigens nog steeds. Het gaat hierbij niet persee om de daadwerkelijke omstandigheden binnen de fabrieken maar voornamelijk de leefomstandigheden naast het werk om. Wat de heren gezien hebben waren zo’n 32 werknemers die woonden en sliepen in een ruimte van ongeveer 25 vierkante meter. Dit was in stapelbedden van maar liefst 5 lagen en met een klein gat in het midden van de ruimte dat een wc en zelfs een douche zou moeten voorstellen. Dit moment was het moment dat de heren zich realiseerden dat dat globalisering anders moest, en maar liefst zo snel mogelijk. Zo hebben ze bedacht om sneakers maar eens te gaan verduurzamen. 

 

Vegan schoenen

Met een goede visie in het achterhoofd vertrokken de mannen naar brazilië, het land waar alle ruwe materialen vandaan kwamen. Hier begon de zoektocht, de twee heren bezochten allerlei fabrieken om te onderzoeken hoe sneakers gemaakt worden met het doel om het volledige productieproces op te breken en opnieuw te ontwerpen. Vanaf de ruwe materialen tot een duurzaam eindproduct te komen was het streven. 

 

Alles begon met het oogsten van wild rubber, een van de belangrijkste materialen voor sneakers. Om hier later eco-katoen aan toe te voegen, afkomstig van een klein lokaal bedrijf. Er worden namelijk geen kunstmatige meststoffen en pesticiden gebruikt tijdens het kweken van het katoen. Ook was het erg belangrijk om vooraf een prijs te bepalen met de boeren, zo weet iedereen precies hoeveel er betaald gaat worden voor een bepaalde hoeveelheid.