Hoe koop je online een goede bril op sterkte?

Hoe koop je online een goede bril op sterkte?

15 september 2021 0 Door Ivo

Tegenwoordig is bijna alles te koop online met een super snelle bezorg service. Zo hoef je ook niet meer per se naar de opticien. Je kunt namelijk online een bril kopen in enkele eenvoudige stappen. Zo kun je online een leuk montuurtje selecteren, soms is er zelfs de mogelijkheid dit (virtueel) te passen en zo heb je binnen een paar kliks een nieuwe bril in huis. Hoe ideaal dit ook lijkt, toch zijn er een aantal belangrijke punten waarmee je rekening moet houden bij het online aanschaffen van een bri, voornamelijk bij een bril op sterkte.

 

Een aantal aandachtspunten 

Als je een leesbril of bril op sterkte hebt is het van belang om een goed brilrecept te hebben. Het is namelijk niet erg verstandig om een de sterkte van een bril die je al jaren lang draagt over te nemen. Je sterkte verandert namelijk enkele keren per jaar, om er dus zeker van te zijn dat de nieuwe bril de juiste glazen op de goede sterkte heeft moet je eerst een oogmeting laten uitvoeren bij een opticien. Een individuele oogmeting is een oogmeting zonder de verplichting om direct een bril te kopen. Bij de meeste opticiens moet dit absoluut geen probleem zijn. Bij het maken van een afspraak maak dan duidelijk dat het echt gaat om een individuele oogmeting en dat je na afloop graag het brilrecept mee neemt. Gemiddeld liggen de kosten voor een individuele oogmeting rond de 30 a 35 euro. 

 

Ook is het erg belangrijk dat naast de sterkte van je linker- en rechteroog het brilrecept nog een aantal andere waardes bevat. Zo is het erg handig en ook belangrijk om te weten of je een cilinder hebt. Zo  ja, dan is het belangrijk om de cilindersterkte te weten. Als hier sprake van is, is het ook de bedoeling dat je de as van de rechter- en linkeroog weet. Als laatste is het belangrijk om de pupilafstand waarde te kennen. Dit is belangrijk omdat alle glazen op sterkte een optisch centrum hebben. Dit is het gedeelte in het glas waardoor je perfect zou moeten kunnen zien. 

 

Het kiezen van een montuur

Na alles over waardes en je ogen te hebben achterhaald is het leukste gedeelte aangebroken. Het kiezen van een leuk montuur! Naast dat het belangrijk is dat een bril de juiste sterkte heeft is het ook belangrijk wat de pasvorm van de bril is. Bij een opticien kun je natuurlijk alle brillen in de winkel op je hoofd zetten en deze beoordelen in de spiegel, online is dit echter iets moeilijker. Vaak is er gelukkig wel de optie om via de hulp van een webcam monturen te passen in een zogenaamde virtuele paskamer.