Knutselen in alle seizoenen

Knutselen in alle seizoenen

24 oktober 2021 0 Door Ivo

Kinderen zijn altijd druk in de weer. Het ene moment doen ze verstoppertje in het park en het andere moment zijn ze op het schoolplein aan het rennen. Als ze thuiskomen na een drukke, maar leuke dag is het fijn om ze tot rust te brengen. Ga dan lekker samen met ze knutselen. Deze blog geeft knutselinspiratie voor de verschillende seizoenen. 

Warme mutsen slinger

In de winter is het leuk om een knus knutselwerk te maken met de kinderen. Een slinger met warme, kleurrijke mutsen is dan ook een leuk idee. Hier heb je wit papier voor nodig waar de kinderen mutsenvormen uit kunnen knippen. Daarna is het een kwestie van inkleuren. Ook is het leuk om te werken met watjes voor de randen van de mutsen. Klaar met een aantal mutsen? Rijg ze dan aan een wollen koord. De kinderen zijn zeker een hele middag zoet met deze winterse slinger.  

Een zomers schilderij

In de zomer genieten gezinnen gezellig met z’n allen van het weer. Ook knutselwerkjes kunnen niet ontbreken voor kinderen. Een leuk idee is een zomers schilderij maken met eigen verf en natuurlijke materialen. Om te beginnen pak je een wit A3 papier. Vervolgens heb je eieren, water en crêpepapier nodig. Het eigeel van de eieren meng je met water en crêpepapier totdat een mooie kleur ontstaat. Hiermee kunnen de kinderen aan de slag. Geef fantasieën de vrije loop en creëer samen een zomers schilderij. Extra leuk om echt zand en zelf gevonden schelpen op te plakken. Willen de kinderen het schilderij naar Opa en Oma sturen? Gebruik dan kartonnen kokers om het kunstwerk te beschermen. 

Tulpen in een glazen potje

In de lente zien we overal kleuren om ons heen doordat de bloemen weer bloeien. Dit geeft veel inspiratie voor een nieuw knutselidee. Knip uit karton de vorm van een tulp. Vervolgens kunnen de kinderen met verschillende kleuren wol de kartonnen tulpen bedekken. Daarna verven jullie een ijsstokjes groen, want dit wordt de stelen van de tulpen. Alles klaar? Plak dan de stelen onder de tulpen en stop alles in een mooie glazen pot. Met wat groen crêpepapier erbij lijkt het net een echt bloemenboeket. 

Herfststukjes maken

In de herfst kun je samen met de kinderen werken aan een typisch herfststukje. Laat de kleintjes onder ons in het park zoeken naar kastanjes, bladeren en takken. Deze kunnen jullie goed gebruiken voor het knutselwerk. Thuis verzamelen jullie papieren en Wc-rolletjes. Hiervan kunnen de kinderen vogeltjes knutselen. Als de vogeltjes uiteindelijk af zijn, plaats je deze samen met de gevonden kastanjes, bladeren en takken in een mandje. Zo ontstaat er een mooi herfststukje.