Profiteren van bijtelling in 2021
Als je een elektrische auto aanschaft die tussen het jaar 2017 en nu tenaamstelling heeft gekregen dan kun je profiteren van de lagere bijtelling. Dit geldt ook zeker voor elektrische occasions uit diezelfde periode. En dat is erg mooi meegenomen. Een elektrische auto stoot namelijk geen vervuilende gassen uit zoals CO2 of stikstof. Daarom stimuleert de overheid mensen aan om een elektrische auto leasen of een auto aan te schaffen. Daar zitten dus naast dat je je steentje bijdraagt andere fiscale voordelen aan verbonden.
MIA, Milieu investeringsaftrek
De overheid heeft een regeling op gang gezet genaamd de milieu investeringsaftrek, oftewel de MIA. Dit is een regeling waarbij je van de winst van een onderneming mag aftrekken. Het afgelopen jaar kon je tot ongeveer 36 procent van het investeringsbedrag via de MIA aftrekken van de winst. Dit percentage is echter wel verbonden aan hoe milieubewust oftewel “groen” de auto is die je hebt uitgekozen. Het is dus zeker een erg groot voordeel om een auto zakelijk leasen.
Een vrijstelling van BPM en MRB
Ondernemers betalen net als particulieren geen BPM en MRB wanneer ze een elektrische auto rijden. Tot het jaar 2025 kun je hier nog zeker je voordeel uit blijven halen. De BPM, oftewel de belasting van personenauto’s en motorrijtuigen, werd in het verleden berekend door de hoeveelheid CO2 die uit de gekozen auto uitstootte. Aangezien elektrische auto’s gelukkig nagenoeg tot geen schadelijke en vervuilende stoffen uitstoten kan je hier een vrijstelling voor krijgen. Hiernaast heeft de overheid de motorrijtuigenbelasting opgeheven als het gaat om elektrische auto’s, dit alles om het rijden van elektrische auto’s nog eens extra te kunnen stimuleren.
De lokale subsidies
Soms kun je een lokale subsidie aanvragen als je een elektrische auto gaat aanschaffen. Dit is namelijk in een best groot aantal provincies en gemeenten mogelijk. Ook maken deze gemeenten en provincies de aanschaf van een elektrische laadpaal een stuk voordeliger en erg aantrekkelijk voor bij huis. Hier kunnen echter wel een aantal haken en ogen aan gaan zitten. Een voorbeeld hiervan is dat het dan wel de bedoeling gaan zijn dat deze laadpaal toegankelijk is voor iedereen en dat is natuurlijk weer niet de bedoeling op je eigen terrein. Gelukkig is dit niet altijd het geval en als je je goed genoeg inleest kun je vaak wel op een gewone manier een goede laadpaal krijgen dicht bij of aan huis. Check dus vooraf even bij de desbetreffende gemeente of provincie wat de regels zijn, of je in aanmerking komt en misschien zelfs of er nog andere mogelijkheden zijn.