Zekerheid over het ouderschap met een vaderschapstest

Zekerheid over het ouderschap met een vaderschapstest

1 oktober 2021 0 Door Ivo

In Nederland zijn er vele gezinnen met kinderen. De ouders zijn vaak in beeld en is het duidelijk wie de vader en de moeder is, waar het kind ook altijd terecht kan. Ook met gescheiden ouders is het vaak zo dat de kinderen beide ouders zal zien. Toch komt het nog erg veel voor dat er ook gezinnen zijn waarbij een van de of zelfs beide ouders niet in beeld zijn. Je denkt dat je weet wie je kind is, maar is het niet duidelijk of dit daadwerkelijk de waarheid is. Om hierachter te kunnen komen, kun je een vaderschapstest bestellen. Aan de hand van het DNA van het kind en die van jou, zal er worden gekeken naar vergelijkingen en kan er de conclusie worden getrokken of je de vader bent of niet.

Wat is een vaderschapstest?

Bij een vaderschapstest zal het DNA van de vermeende vader worden vergeleken met het DNA van het kind. Een vaderschapstest kan dus antwerp geven op de vraag waar je al altijd mee zult lopen: ben ik de vader? of is hij de vader van mijn kind?

Het duurt enkele dagen voordat de vaderschapstest een uitslag zal geven die 99,999% zekerheid zal geven. De vaderschapstest is gemakkelijk en pijnloos af te nemen met behulp van verschillende wattenstaafjes. Het DNA van de vader en het kind zullen op minimaal 20 plaatsen worden afgenomen, waarna het resultaat van de analyse 500 keer nauwkeuriger zal zijn dan wanneer dit op enkele plekken wordt afgenomen. Ook de moeder kan meedoen aan de DNA test, waardoor het resultaat nog betrouwbaarder zal zijn.

Een gemoedsrust test of een rechtsgeldige vaderschapstest

Wanneer je een vaderschapstest gaat bestellen, is er de keuze te maken tussen een gemoedsrust test of een rechtsgeldige vaderschapstest. De test voor de gemoedsrust heeft als doel om je gerust te stellen. De rechtsgeldige vaderschapstest zorgt natuurlijk ook voor geruststelling, maar is deze vaderschapstest ook te gebruiken in een juridische procedure. In een rechtszaak toon je met een rechtsgeldige vaderschapstest aan dat jij daadwerkelijk de vader bent, of juist niet, waar de rechter ook op in zal moeten gaan tijdens een procedure.

De gemoedsrust test is gemakkelijk thuis af te nemen. Je beweegt de wattenstaafjes rust door de binnenkant van de wang heen en weer. Het testpakket zul je ontvangen in een neutrale witte envelop. Na afname van de etst stuur je de wattenstaafjes op, waarna je 4 dagen na het ontvangst een uitslag zal krijgen en de geruststelling er kan komen.